T5 are Recruiting
We are a well-established mechanical and electrical building services consultancy.

Read more

Mountmellick Library and Courthouse

Project:
Client:
Start Date:
Completion Date:
Contract Value:

Mountmellick Courthouse
Laois County Council
September 2008
March 2010
€3,500,000

Architect:
Structural Engineers:
Quantity Surveyors:
Mechanical & Electrical Engineers:

Milligan Reside Larkin
Michael Punch & Partners
MJ Turley & Associates
T5 Partnership Ltd

c1

1-med

11-med1-300x166

Description
Mountmellick Courthouse is an existing 19th century building located in Wolfe Tone Street, Mountmellick. The front section of the building was renovated in 2005 providing offices for Laois County Council. The rear section of the building, the courtroom and caretakers dwelling, has been reused and incorporated as part of a new library building for Laois County Council. This existing courthouse building has been linked to a newly constructed building to form the new library. The new building offers some 5000sq ft of library space and they existing building offers an additional 2000sq ft. The library accommodation within includes a reception and link area, children’s & adult’s library, a learning area, coffee area, artist exhibition areas and ancillary rooms.

With regard to the Mechanical and Electrical Service Installations serving the new and refurbished areas of the proposed building structure, various design studies were carried out to assess the most suitable engineering system.These studies were based on the following criteria:

– Energy Conversion where possible and practical.
– Recycling and reutilizing of existing plant where possible
Several thermal heat producing systems were considered in detail for the building, which included biomass boilers, ground source heat pumps and an air side refrigerant based heat pump system with simultaneous heat exchange. Taking into account the nature and usage of the internal spaces, the restricted site footprint, and the fact that a tempered fresh air supply would be required to several of the larger internal areas, a refrigerant based air side heat pump system was chosen.

As many of the larger internal spaces within the Library required ventilation, it was decided to incorporate a cross-flow heat recuperation within a roof mounted air handling unit.The vast majority of the lighting as required throughout the building is provided by high efficiency fluorescent and LED lighting systems with simple local switching arrangements.